Klaus Rifbjerg 1931 – 2015

Klaus Rifbjerg skrev over 150 bøger, og i en lille håndfuld af sine romaner og noveller beskæftigede han sig også med homoseksualitet. Dog mest tydeligt i hans to romaner Nansen og Johansen fra 2002 og Skiftespor fra 2010. Sidstnævnte handler om det unge par George og Erich, som i 1930’erne flygter fra det nazistiske Tyskland til København.

LGBT Biblioteket har i anledning af Rifbjergs død samlet Rifbjergs homo-relaterede bøger på en fremtrædende plads i det ene af vores to lokaler sammen med Bo Elbrønd-Beks bog om det homoerotiske aspekt i Rifbjergs forfatterskab. Herunder kan du læse lidt mere om bøgerne:

 

Og andre historier

(1965) noveller

Fem af samlingens 23 historier kan betragtes som lgbt-relevante. I “Badeanstalten” fortæller en dreng om sine iagttagelser på herreafdelingen af mænds forskellige pikke. I “Cigaretter” får en lidt ældre dreng sine bukser knappet op af Jones, som giver ham tre dåser chokolade. “Frække Jensen” har et hold drenge, som enkeltvis behandler hans pik i mørkekammeret bagest i butikken. I “Skyernes skygge rammer mig” bliver hovedpersonen kaldt bøsse under en druktur. I !Et kys” funderes der om en ung mand, der sandsynligvis ikke er bøsse, men som til sidst får et kys af fortælleren.

 

Vores år, bind 1 1971-1973, bind 2 1977-1979

(1980) tv-spil

Manuskript til tv-spil om fiskerfamilien Humble på Langeland. I afsnit 1973 bliver den 20-årige søn Tom inviteret på Copenhagen Gay Club af violinisten Gregers. De indleder et forhold, men Gregers bliver slået ihjel af nogle læderjakker.

 

Nansen og Johansen; et vintereventyr

(2002) roman

Om de to norske opdagelsesrejsende Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen, der 1893-96 søgte efter Nordpolen. I de mørke vintermåneder på isen indleder de et seksuelt forhold.

 

Skiftespor

(2010) roman

Britiske George, der er forfatter og dyrker tysk poesi, har boet i Berlin, hvor han har forelsket sig i den unge Erich. I 1930’rne flygter de fra det nazistiske Tyskland til København. Her lejer de et værelse hos en arbejdsløs ingeniør og hans familie og strejfer rundt i den fremmede by – indtil den usikre, ørkesløse situation og deres meget forskellige baggrund får forholdet til at vakle. Denne historie ligner meget forfatteren Christopher Isherwood og hans tyske kæreste Heinz’ flugt til København 1934-1935.

 

Bo Elbrønd-Bek:

Klaus Rifbjergs homoerotiske fascination

(2010) litteraturhistorie

Ved at drage slutninger fra fiktionen til forfatteren mener Bo Elbrønd-Bek, at han påviser “et hængeparti, som aldrig er blevet færdigspillet, fordi det er fortrængt”. Han bruger argumenter hentet bl.a. fra psykoanalytikere som Freud og Jung. Punktnedslagene omfatter fire værker af Klaus Rifbjerg: debutromanen “Den kroniske uskyld” (1958), en artikel fra 1981 om Tom Kristensens roman “Hærværk”, “Nansen og Johansen, et vintereventyr” (2002) og den lille roman “Skiftespor” (2010).